Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Willem van Valen: 'Als mensen zich verdiepen in energie besparen zien ze dat er veel meer mogelijk is dan je denkt'

Inwoner Willem van ValenSteeds meer inwoners gaan aan de slag met het verduurzamen van hun woning. Zo ook Willem van Valen, 51 jaar uit Dordrecht. Met de uitbreiding van zijn gezin kochten ze in oktober 2017 een jaren ‘30 woning in Oud-Krispijn. Het gezin ging gelijk aan de slag met energiebesparende maatregelen in hun nieuwe woning.

Tocht in huis

Aan de buitenkant van de hoekwoning is niets te zien. Maar toch hebben ze hier al flinke energiebesparende stappen gezet. Als eerste vloerisolatie. Dit viel volgens Willem mee: "Binnen een dag waren ze klaar. Je merkte gelijk dat het comfort verbeterde". Toch voelde het gezin daarna nog kou van de muren afkomen. "We hebben een hoekwoning en daardoor een groot muuroppervlak", vertelt Willem. "Daar moest ook echt wat aan gebeuren. Niet alleen voor de energiebesparing, maar vooral voor ons woonplezier. Zeker op de bovenverdieping." Samen met de buren besloten ze om spouwmuurisolatie aan te brengen. Ook deze maatregel was zo gedaan. Binnen een dag was het isolatiebedrijf al klaar en de maatregel werkt gelijk!

Zonwerend HR++ glas

Afgelopen zomer heeft het gezin in de hele woning het dubbelglas vervangen door zonwerend HR ++ glas. Bij deze stap wisten ze dat ze de investering niet zo snel weer terug zouden verdienen. Maar Willem is toch tevreden met het resultaat. "Zelfs met storm Corrie van afgelopen maand voelden we geen tocht meer in ons huis." Daarnaast merkten ze ook in de zomer een groot verschil. Door de zonnige ligging van de woning kan het in de zomermaanden binnen erg heet worden. Door het zonwerende glas is het in de zomer een stuk koeler in huis.

Zelf aan de slag

Naast de grote maatregelen heeft het gezin ook verschillende kleinere maatregelen genomen. Zo hebben ze onder de radiatoren in de woonkamer ventilatoren geplaatst. "Het is niet de mooiste oplossing. Maar je voelt wel dat de ruimte veel sneller warm wordt", vertelt Willem. Ook heeft hij overal radiatorfolie geplaatst. "Het zijn kleine investeringen die zichzelf snel terugverdienen." Als tip wil hij iedereen meegeven om naar de cv-ketel te kijken. Hier valt volgens Willem veel winst te behalen. "Wat veel mensen niet weten is dat de temperatuur vaak veel te hoog afgesteld staat. Op YouTube kun je veel video’s vinden met tips om je cv-ketel zo energiezuinig mogelijk in te stellen. Zonder dat hier een installateur aan te pas hoeft te komen."

Dief van eigen portemonnee

Volgens Willem kun je ook zonder extreme maatregelen je oudere woning al voorbereiden op de toekomst.  "Je gaat niet naar nul uitstoot, maar je kunt een heel eind komen. Als mensen zich erin verdiepen, zien ze dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. En heel eerlijk, je bent een dief van je portemonnee als je geen energiebesparende maatregelen neemt. Ook is ons wooncomfort enorm verbeterd en dragen wij ons steentje bij aan de wereld." Willem raadt het iedereen aan. "Ook al heb je weinig middelen, dan nog kun je met kleine maatregelen veel winst behalen." Hij raadt aan om een gesprek aan te gaan met een Energiecoach van Drechtse Stromen. De HuisScan van het Energieloket is ook een goed middel om te zien wat voor jouw woning mogelijk is.

Wil je meer weten of heb je een vraag aan Willem van Valen? Dan kan je contact met hem opnemen via Slimme Buur.

Steeds meer inwoners gaan aan de slag met het verduurzamen van hun woning. Zo ook Willem van Valen, 51 jaar uit Dordrecht. Met de uitbreiding van zijn gezin kochten ze in oktober 2017 een jaren ‘30 woning in Oud-Krispijn. Het gezin ging gelijk aan de slag met energiebesparende maatregelen in hun nieuwe woning.