Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Ervaring met energie besparen

Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Dordtenaren laten zien hoe zij energie besparen in hun huis. Energiecoach Vincent deelt zijn tips voor je huis. En energieconciërge Chelan vertelt wat er voor weinig geld kan.
 • Monumentaal pand met zonnepanelen

  Meer dan voldoende stroom voor het eigen verbruik

  Dat zonnepanelen ook op monumenten mogelijk zijn, bewijst het Rijksmonument aan de Groenmarkt dat uit begin 1500 dateert. Op het dak liggen 33 zonnepanelen. Die liggen er al zo’n 5 jaar. Tot volle tevredenheid van bewoner Leo Hendriksen.

   
 • Anje voor haar huis

  Anje: Verduurzamen is belangrijk voor de planeet én de portemonnee

  Anje woont samen met haar man Marcel in Nieuw-Krispijn in een huis dat er al meer dan 100 jaar staat. Het is een sfeervol huis met hoge plafonds, authentieke details zoals ornamenten en glas-in-lood-ramen en een speelse gevel. Acht jaar geleden verhuisden ze er naartoe vanuit Rotterdam, waar ze in een jaren ‘30 huis woonden. Ze gingen meteen aan de slag met verduurzamen. Want de liefde voor oude huizen gaat voor hen hand in hand met de verantwoordelijkheid voor een beter klimaat.

   
 • Energiehulp Berkay

  Energiehulp Berkay helpt je met energie besparen, ook in de zomer

  Berkay is Energiehulp. Hij gaat gratis op huisbezoek bij mensen die zijn hulp kunnen gebruiken. Hier past hij kleine energiebesparende maatregelen toe en geeft hij tips voor het verlagen van de energierekening.

   
 • Afbeelding van Diana

  Zelf energie opwekken een mooie gedachte

  Diana en Steven wonen met hun gezin in Reeland, in een groot huis uit 1935. Hun huishouden telt behalve henzelf drie kinderen, een hond en een kat. Een vierde kind heeft het nest pas verlaten. Ze verbruiken dus aardig wat stroom. Zes jaar geleden hoorden ze de enthousiaste verhalen van een buurman die zonnepanelen had laten plaatsen. Toen besloten ze na een simpel rekensommetje: dat gingen zij ook doen.

   
 • Afbeelding van Singel 78

  Singel 78: een monument met geschiedenis en toekomst

  Dat verduurzamen ook mogelijk is bij monumenten bewijst het fraaie gebouw aan de Singel 78. Huisarts Ingrid Daane is samen met haar collega Esther Maduro de trotse eigenaar. Sinds januari 2021 is het monumentale pand in gebruik als Gezondheidscentrum Tijd voor Zorg. Naast een dokterspraktijk, zitten hier ook tandartsen, diëtisten, therapeuten en andere zorgverleners. Tijd voor Zorg zorgt niet alleen voor de patiënten, maar ook voor een beter klimaat. Want het gebouw is zo 'groen' als mogelijk is.

   
 • slim energie besparen met martijn de rijke

  Slim energie besparen met... Martijn de Rijke

  In Dordt zijn veel inwoners die slim energie besparen. Vandaag Martijn de Rijke, hij gaf met zijn man John Herrewijn hun nieuwe huis een ‘total make over’. Sinds de verbouwing is hun energierekening veel lager. Extra voordeel: door de isolerende laag is hun huis ook nog eens mooier geworden!

   
 • Blog Giljam Val

  Giljam Val: 'Ik wilde laten zien dat een jaren 30 woning ook geschikt kan zijn voor een warmtepomp. Dat is gelukt!'

  Geboren en getogen Dordtenaar Giljam Val woont met zijn vrouw en twee kinderen in Land van Valk. De buurt is een onderdeel van de wijk Reeland. Zijn jaren 30 woning maakte hij de afgelopen tien jaar helemaal energiezuinig. In de kelder staat een warmtepomp die hij zelf plaatste. Op het dak van het huis liggen zonnepanelen. En in de hal staat een tablet met het energieverbruik en de energie die dit jaar al is opgewekt. Met alle maatregelen wist het gezin hun energierekening te verlagen naar slechts 34 euro per maand.

   
 • Energiecoach Wim Scharloo

  Energiecoach Wim Scharloo: 'Ook al is het maar een druppel op een gloeiende plaat, ik hoop dat ik hierdoor de wereld voor mijn kleinkind een beetje leefbaarder houd'

  Wim Scharloo woont al 38 jaar samen met zijn vrouw in Sterrenburg. Jaren geleden ging hij aan de slag met het verduurzamen van zijn woning. Van ledverlichting en een waterbesparende douchekop tot verschillende vormen van isolatie en dubbelglas. Sinds tweeënhalf jaar is hij ook energiecoach bij Drechtse Stromen. Een energiecoach geeft op maat energieadvies bij inwoners thuis. Samen met de eigenaar of huurder kijken ze naar de mogelijkheden om een woning energieneutraler te maken.

   
 • Inwoner Willem van Valen

  Willem van Valen: 'Als mensen zich verdiepen in energie besparen zien ze dat er veel meer mogelijk is dan je denkt'

  Steeds meer inwoners gaan aan de slag met het verduurzamen van hun woning. Zo ook Willem van Valen, 51 jaar uit Dordrecht. Met de uitbreiding van zijn gezin kochten ze in oktober 2017 een jaren ‘30 woning in Oud-Krispijn. Het gezin ging gelijk aan de slag met energiebesparende maatregelen in hun nieuwe woning.

   
 • Energiehulpen Chelan en Vincent op hun bakfietsen.

  Energiehulpen Chelan en Vincent: 'We kijken samen hoe we het woongenot kunnen verhogen, maar de rekening laag blijft'

  Sinds januari fietsen energieconciërges Chelan en Vincent met hun bakfietsen door Dordrecht. De bakken van hun fietsen zitten vol met tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen. Chelan en Vincent helpen mensen met een kleine beurs om energie te besparen in hun woning.