Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Anje: Verduurzamen is belangrijk voor de planeet én de portemonnee

Anje voor haar huisAnje woont samen met haar man Marcel in Nieuw-Krispijn in een huis dat er al meer dan 100 jaar staat. Het is een sfeervol huis met hoge plafonds, authentieke details zoals ornamenten en glas-in-lood-ramen en een speelse gevel. Acht jaar geleden verhuisden ze er naartoe vanuit Rotterdam, waar ze in een jaren ‘30 huis woonden. Ze gingen meteen aan de slag met verduurzamen. Want de liefde voor oude huizen gaat voor hen hand in hand met de verantwoordelijkheid voor een beter klimaat.


Jullie hebben veel aan isolatie gedaan, de vloer, het dak en dubbele beglazing. Waarom juist deze keuze?

“Om ons energieverbruik te verminderen,” vertelt Anje kort en stellig. “In ons vorige huis in Rotterdam hadden we ook goede isolatie. Dus we wisten dat een geïsoleerd huis gewoon beter warm blijft terwijl je minder hoeft te stoken. Op de bovenverdieping hebben we meteen alle ramen die nog enkelglas hadden vervangen door dubbelglas. Daarna hebben we de vloer in de woonkamer en de gang geïsoleerd met thermokussens. Tegelijkertijd met het verbouwen van de keuken is ook daar de vloer gedaan met steenwol. Het dak boven het trapgat was ook nog niet geïsoleerd, dus ook dat hebben we meteen aangepakt. In de woonkamer zat al wel dubbelglas maar dat was verouderd. Dat is pas ook vervangen door een betere variant.”


Merken jullie het verschil?

“Zeker! We houden ons gasverbruik goed in de gaten en het is echt enorm gedaald. Ons vaste energiecontract liep vorig najaar af en ons nieuwe contract is maar 9 euro hoger dan het oude. Op de app van onze energieleverancier kan ik zien dat we geld terug gaan krijgen. Bijna 300 euro zelfs. Anje en Marcel zijn ook op inductie gaan koken om het gasverbruik nog verder omlaag te krijgen. “Ik moest er wel even aan wennen, hoor. Maar ik wil gewoon zo min mogelijk gas gebruiken en dus hebben we het ervoor over.”


Waarom is verduurzamen zo belangrijk voor jullie?

“Voor het milieu van de planeet én voor het milieu in de portemonnee!” legt Anje uit. “Het gaat niet goed met het klimaat, de omstandigheden worden overal steeds extremer. En niet alleen in India en Spanje. Ook gewoon hier, in Limburg met al die wateroverlast…vreselijk. Wij willen graag ons steentje bijdragen aan een betere toekomst.”


Tegen welke uitdagingen zijn jullie aangelopen?

“Wij vonden het lastig om goede, betrouwbare bedrijven te vinden. Wij hielden vol en bleven kritisch en uiteindelijk hebben we een heel goede installateur gevonden die ook nog eens erg handig is op andere gebieden.”


Gaan jullie nog andere energiebesparende maatregelen nemen?

“O ja! We zijn nu bezig met de wat kleinere klusjes, zoals tochtstrips vervangen en naden en kieren dichten. En er zijn nog wat andere dingen die we aan willen pakken; een nieuwe voordeur, andere radiatoren en nog wat laatste stukjes dakisolatie. We beraden ons ook op de aanschaf van een warmtepomp, maar willen ons hier nog wat beter in verdiepen. Het is gewoon belangrijk.”

Anje woont samen met haar man Marcel in Nieuw-Krispijn in een huis dat er al meer dan 100 jaar staat. Het is een sfeervol huis met hoge plafonds, authentieke details zoals ornamenten en glas-in-lood-ramen en een speelse gevel. Acht jaar geleden verhuisden ze er naartoe vanuit Rotterdam, waar ze in een jaren ‘30 huis woonden. Ze gingen meteen aan de slag met verduurzamen. Want de liefde voor oude huizen gaat voor hen hand in hand met de verantwoordelijkheid voor een beter klimaat.