Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Singel 78: een monument met geschiedenis en toekomst

Afbeelding van Singel 78Dat verduurzamen ook mogelijk is bij monumenten bewijst het fraaie gebouw aan de Singel 78.  Huisarts Ingrid Daane is samen met haar collega Esther Maduro de trotse eigenaar. Sinds januari 2021 is het monumentale pand in gebruik als Gezondheidscentrum Tijd voor Zorg. Naast een dokterspraktijk, zitten hier ook tandartsen,  diëtisten, therapeuten en andere zorgverleners. Tijd voor Zorg zorgt niet alleen voor de patiënten, maar ook voor een beter klimaat. Want het gebouw is zo 'groen' als mogelijk is.

Het monument dateert uit 1900 en was eerst als woonhuis in gebruik van de familie Staring. In de jaren 30 werd het eigendom van de gemeente. Tot er tien jaar geleden een computerbedrijf in kwam. Toen het computerbedrijf failliet ging, stond het pand een paar jaar leeg. In 2018 kreeg Ingrid Daane het in bezit. "Het gebouw was toen in slechte staat," vertelt ze. "Het dak was gedeeltelijk kapot, waardoor het inregende. En een groot deel van het houtwerk was vermolmd. Er was dus een grote renovatie nodig. En we wilden het dan ook meteen zo duurzaam mogelijk maken."

Van boven naar beneden

Nadat de omgevingsvergunning en de andere papieren binnen waren, ging begin 2020 de renovatie van start. "Het was een enorme klus, "vertelt Daane. "We hebben het pand eerst helemaal gestript. Daarna hebben we het van boven naar beneden toe aangepakt. We zijn begonnen met het vervangen van alle loden leidingen. Daarna hebben we het dak laten isoleren met PIR. En ook alle buitenmuren en de wanden en later ook de vloeren. Vooral het isoleren van de zolder was veel werk. Die zit vol met schuine houten balken, waardoor we elk vakje apart moesten vullen. Maar het is gelukt!"

Infrarood

Het pand is ook meteen aardgasvrij gemaakt. Daane: "We weten dat we in de toekomst van het aardgas af moeten. Dus daar hebben we alvast rekening mee gehouden. In de kelder stond nog een oude gaskachel. Die hebben wij weggehaald. Dat gaf zo'n lawaai dat de buren dachten dat er een ongeluk gebeurd was, haha. In alle kamers hangen nu infraroodpanelen voor de verwarming. En als het in de winter erg koud is, kunnen we de airco op de warmtestand zetten. Dan kan die bijspringen. Om dit alles voor elkaar te krijgen, hebben we een HR-kabel van wel 100 meter aangelegd."

Originele staat

"De ramen die aan vernieuwing toe waren, hebben we vervangen door isolerend monumentenglas. Dat was wel duur, omdat we ook gebogen ramen hebben. En je mag het ook niet overal plaatsen." Ze wijst op een rij kleine glas in lood ruitjes bovenaan de raampartij. "Daar mochten we niets aan veranderen. Als je een monument hebt, ben je aan speciale regels gebonden. Het gebouw moet in de originele staat blijven."

Zonnepanelen

Gelukkig mogen er ook veel dingen wèl. Zelfs zonnepanelen, zolang die maar niet te zien zijn vanaf de straat. Op het pand aan de Singel 78 liggen er 33 op het dak. "Helaas leveren die nog niet voldoende stroom op voor ons hele verbruik," stelt Daane. "Zelfs niet met deze warme dagen (tijdens het interview is er een hittegolf, red). We moeten dus nog wel stroom inkopen. Maar natuurlijk wel minder."

Veel zelf gedaan

"We hebben het gebouw verduurzaamd waar dit mogelijk was. Maar het geld was op een gegeven moment op. Als zonwering wilden we net zulke witte louvredeurtjes plaatsen als er ooit hadden gezeten. Maar die waren erg duur. Het is dus luxaflex aan de binnenkant geworden. Dat werkt ook om de zon buiten te houden. Voor een zakelijk pand krijg je minder subsidie. We moesten dus veel zelf betalen. En dan moet je keuzes maken. Een aannemer, gespecialiseerd in renovaties, heeft het werk uitgevoerd. Maar om kosten te sparen, hebben we ook veel zelf gedaan. En dat was een enorm karwei, maar ik ben nu wel trots op het resultaat." En met recht! Want het gebouw heeft veel geschiedenis, maar is nu ook helemaal voorbereid op de toekomst.

 

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september is het pand aan de Singel 78 te bezoeken. Kijk voor meer informatie op Open Monumentendagen Dordrecht - In Dordrecht.


Dat verduurzamen ook mogelijk is bij monumenten bewijst het fraaie gebouw aan de Singel 78. Huisarts Ingrid Daane is samen met haar collega Esther Maduro de trotse eigenaar. Sinds januari 2021 is het monumentale pand in gebruik als Gezondheidscentrum Tijd voor Zorg. Naast een dokterspraktijk, zitten hier ook tandartsen, diëtisten, therapeuten en andere zorgverleners. Tijd voor Zorg zorgt niet alleen voor de patiënten, maar ook voor een beter klimaat. Want het gebouw is zo 'groen' als mogelijk is.