Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Meer dan voldoende stroom voor het eigen verbruik

Monumentaal pand met zonnepanelen

Dat zonnepanelen ook op monumenten mogelijk zijn, bewijst het Rijksmonument aan de Groenmarkt dat uit begin 1500 dateert. Op het dak liggen 33 zonnepanelen. Die liggen er al zo’n 5 jaar. Tot volle tevredenheid van bewoner Leo Hendriksen. 


“Ik wilde mijn woning verduurzamen,” legt hij uit. “Maar bij een monumentaal pand is dat moeilijk, want je mag niets aan het uiterlijk veranderen. Zo kon ik mijn ramen bijvoorbeeld niet vervangen door dubbel glas. Om toch bij te dragen aan een beter milieu, wilde ik proberen of zonnepanelen mogelijk waren.” 


Niet zichtbaar vanaf de straat

“Ik stond er eerst wel wat sceptisch tegenover, want ik dacht dat ik hier geen toestemming voor zou krijgen. Ik had altijd begrepen dat de zonnepanelen niet zichtbaar mochten zijn vanaf de Grote Kerk. Maar toen bleek dat die eis al lang niet meer gold. De panelen mochten alleen niet goed zichtbaar zijn vanaf de straat. En ook mochten ze niet helemaal doorlopen tot aan de nok. De aanvraag verliep vrij soepel. Ik moest tekeningen indienen en toen had ik vrij snel een vergunning.”


Veel stroom in de zomer

Vooral in de zomer wekken de zonnepanelen veel stroom op. Hendriksen: “De meeste stroom wekken ze op in de periode april tot en met september. De panelen liggen oost/west en dat is wat minder gunstig. Bovendien loopt het dak vrij stijl af. Daardoor leveren ze in de winter minder stroom, terwijl je dan juist meer verbruikt. Wat dat betreft is het wachten op de komst van goede batterijen om de stroom in op te slaan.” 


Rijden op zonne-energie

Toch leveren de zonnepanelen meer dan voldoende stroom op om in het eigen verbruik te voorzien. Hendriksen levert de opgewekte stroom ook deels aan de winkel onder zijn woning. Vroeger was hier zijn eigen beddenzaak gevestigd. Nu zit er een bruidsmodezaak in. “De winkel verbruikt overdag ook stroom en dat is fijn. Zeker als de salderingsregeling in de toekomst minder gaat worden. En ik heb in de tuin ook een laadpaal op zonne-energie om mijn hybride auto op te laden. Ik vind het een mooie gedachte om te rijden op zonne-energie.”


Meer mogelijkheden

Isoleren wordt de volgende uitdaging. Dat is best lastig, want monumentale panden hebben bijvoorbeeld geen spouwmuren. De vloeren zijn al wel geïsoleerd. “Op de zolder stoken we niet. Dus was het extra belangrijk om de zoldervloer te isoleren, ” licht Hendriksen toe. “Zeker met de hoge gasprijzen van nu. Anders verdwijnt de warmte zo naar boven. Het zitgedeelte in de woonkamer schermen we soms af met gordijnen om de warmte vast te houden. En we hebben voorzetramen, maar die zijn van hout. Ik heb pas ergens een voorzetraam gezien dat helemaal van glas was. Er komen dus steeds meer mogelijkheden.”


Meer informatie over zonnepanelen op monumenten is te vinden op www.monumentenzorgdordrecht.nl. Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Kijk dan op www.zonnedakje.nl


Dat zonnepanelen ook op monumenten mogelijk zijn, bewijst het Rijksmonument aan de Groenmarkt dat uit begin 1500 dateert. Op het dak liggen 33 zonnepanelen. Die liggen er al zo’n 5 jaar. Tot volle tevredenheid van bewoner Leo Hendriksen.