Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Slim energie besparen met... Martijn de Rijke

slim energie besparen met martijn de rijke

In Dordt zijn veel inwoners die slim energie besparen. Vandaag Martijn de Rijke, hij gaf met zijn man John Herrewijn hun nieuwe huis een ‘total make over’. Sinds de verbouwing is hun energierekening veel lager. Extra voordeel: door de isolerende laag is hun huis ook nog eens mooier geworden. 

 

Droomhuis

Martijn vertelt: ‘In 2018 wilden mijn man John en ik gaan samenwonen. We zochten  een plek in Dordrecht met veel ruimte en groen. De wijk Zuidhoven sprak ons het meest aan, omdat het een ruime wijk is en toch dicht bij het centrum van de stad. 

 

We hebben op meerdere huizen een bod gedaan, maar zonder succes. Toen hebben we in de hele wijk briefjes in de bus gedaan, met de vraag of de bewoners hun huis aan ons wilden verkopen. Uiteindelijk is het gelukt om dit huis te kopen. We vonden het huis van binnen en van buiten wel wat ouderwets. Toen besloten we om een grote verbouwing te laten doen. Zo hebben we er ons droomhuis van gemaakt. 

 

Stap voor stap

Ons doel was om het huis klaar voor de toekomst maken. Niet alleen van binnen, maar ook van buiten. De uitstraling van het huis is nu modern, en alle technische onderdelen zijn helemaal vernieuwd. We wilden een huis dat zo duurzaam mogelijk is. De aannemer dacht goed met ons mee. Hij stelde voor om de verbouwing in stappen te doen. Zo konden we steeds vooruit denken over de volgende stap. 

 

We hebben eerst het hele huis laten isoleren. In de volgende fase hebben zonnepanelen laten plaatsen. Er was toen geen grote verbouwing meer nodig, want we hadden de meterkast en het dak al voorbereid. We hebben de CV zo gebouwd dat er een warmtepomp aangesloten kan worden.

 

Op dit moment zijn we aan het kijken naar een hybride warmtepomp. Het is nog best lastig om een bedrijf te vinden dat de pomp kan leveren. Gelukkig is er de groepsactie van het Regionaal Energieloket. We hopen dat we op die manier snel een warmtepomp kunnen krijgen. 

 

Modelwoning

Het meest bijzondere aan onze verbouwing: de hele buitenkant van het huis is als het ware ingepakt. Er is een extra laag om het hele huis gebouwd, met dikke platen isolatiemateriaal. Hierdoor is het huis enorm goed geisoleerd. Voor de verbouwing was de buitenmuur van baksteen. De muren waren aan de binnenkant te dun om te isoleren. Daarom hebben we isolatieplaten aan de buitenkant geplaatst. Het zijn hele dikke platen, wel 9 centimeter. Ook de vloer en het dak zijn extra geïsoleerd tijdens de verbouwing. 

 

De buitenkant van de platen is afgewerkt met spachtelputz, dat is een soort stucwerk. In plaats van bruine bakstenen muren, is het huis nu mooi licht. Door de isolatieplaten zijn de muren dikker geworden, dit geeft een luxe gevoel. 

 

Het was nog een strijd met de welstandscommissie. Ze waren bang dat ons huis te veel verschilde van de rest van de buurt. Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen. Na de verbouwing kregen we een brief van de commissie. Ze vonden het prachtig geworden, en nu is ons huis aangewezen als modelwoning voor de buurt. 

 

Stap voor stap

Onze energierekening is flink naar beneden gegaan. We leveren zelfs stroom terug aan het net, met de zonnepanelen. We wonen ook veel fijner sinds de verbouwing. De vorige bewoner vertelde ons dat ze altijd koude voeten had in de winter. Door de vloerverwarming is dat verleden tijd. 

 

We zijn nog niet helemaal van het gas af, maar we komen steeds dichterbij. We koken op inductie, en we verwarmen het drinkwater met een elektrische boiler. Als de hybride waterpomp er is, is onze stroomrekening bijna nul. Er is nog plek voor zeven extra zonnepanelen op het dak. Die zullen we wel nodig hebben als de verwarming niet meer op gas gaat. 

 

Toen we ons huis verbouwden, in 2018, was het nog maar de vraag hoe snel we het terug zouden verdienen. Nu is het duidelijk dat we de goede keuze hebben gemaakt. We zijn er trots op dat we meedoen voor een beter klimaat. We genieten elke dag van ons prachtige huis. En we hoeven ons geen zorgen te maken over de energierekening. In Dordt zijn veel inwoners die slim energie besparen. Vandaag Martijn de Rijke, hij gaf met zijn man John Herrewijn hun nieuwe huis een ‘total make over’. Sinds de verbouwing is hun energierekening veel lager. Extra voordeel: door de isolerende laag is hun huis ook nog eens mooier geworden!