Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Giljam Val: 'Ik wilde laten zien dat een jaren 30 woning ook geschikt kan zijn voor een warmtepomp. Dat is gelukt!'

Blog Giljam ValGeboren en getogen Dordtenaar Giljam Val woont met zijn vrouw en twee kinderen in Land van Valk. De buurt is een onderdeel van de wijk Reeland. Zijn jaren 30 woning maakte hij de afgelopen tien jaar helemaal energiezuinig. In de kelder staat een warmtepomp die hij zelf plaatste. Op het dak van het huis liggen zonnepanelen. En in de hal staat een tablet met het energieverbruik en de energie die dit jaar al is opgewekt. Met alle maatregelen wist het gezin hun energierekening te verlagen naar slechts 34 euro per maand.


Klimaatverandering

Rond 2012 is Giljam gaan nadenken over het energiezuinig maken van zijn woning. Inspiratie hiervoor was het boek zes graden van Mark Lynas. Het boek laat zien hoe snel het klimaat verandert. Het beschrijft de gevolgen voor de aarde wanneer deze 1°C tot en met 6°C opwarmt. Van orkanen en stervend koraalrif tot grote hongersnood. Giljam schrok dat we als mens de opwarming op een bepaald moment niet meer in de hand hebben. "Voor onze kinderen, kleinkinderen en daarna gaat het grote gevolgen hebben," vertelt hij. "Daar wilde ik wat aan gaan doen."

Stroom en gasverbruik omlaag 

Als eerste is het gezin gaan kijken hoe ze hun stroom en gasverbruik konden verlagen. Giljam merkte dat hij het gasverbruik vrij makkelijk kon verlagen met aanpassingen in het gedrag. Hij ging korter en minder warm douchen en de verwarming beter programmeren. Daarna bracht hij tochtstrips aan. Ook plaatste hij in enkele kamers zoneregeling. Met een thermostaat met zoneregeling is het mogelijk om de temperatuur in verschillende ruimten anders in te stellen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je werkkamer verwarmen zonder ook in de woonkamer te stoken.  

Isolatie 

Een volgende stap was de woning isoleren. Het dak was al geïsoleerd. Een volgende makkelijke ingreep was het laten isoleren van de spouwmuur. Zelf bracht Giljam vloerisolatie aan onder de vloer. De glas in lood ramen in de woning isoleerde hij door ze tussen dubbel glas te plaatsen. "Dat is zeker niet de goedkoopste oplossing," vertelt Giljam. "Maar het houdt de karakteristieke elementen van een jaren 30 woning in stand." Hiermee zag het gezin het gasverbruik opnieuw flink zakken. 
 

Cv-ketel op 50 graden 

Daarnaast zette Giljam een aantal jaar geleden de temperatuur van zijn cv-ketel op 50 graden. "Dat is een goede test om te zien of je woning geschikt is voor een warmtepomp," vertelt hij. "Het is een hele makkelijke aanpassing. Als je cv-ketel op 50 graden staat en je kunt je hele woning warm houden, dan is je huis geschikt voor een elektrische warmtepomp." Een hybride warmtepomp is dan volgens Giljam niet eens nodig. Het is wel belangrijk dat je dit wel test tijdens een koude winter. 
 

Warmtepomp 

Het overstappen naar een warmtepomp ging niet zo eenvoudig. Niet veel monteurs willen een warmtepomp in een oudere woning plaatsen, volgens Giljam. Installateurs geven aan dat een warmtepomp geschikt is voor nieuwe, goed geïsoleerde huizen. Wil je in een oude woning een (hybride) warmtepomp, dan moet je eerst alles isoleren. En het gasverbruik naar beneden brengen. Ook geldt bij een oudere woning niet zo eenvoudig ‘cv-ketel eruit, warmtepomp erin’. Giljam is daarom lang bezig geweest met het uitzoeken van het juiste type warmtepomp. Hij adviseert mensen dan ook om op tijd aan de slag te gaan. "Er is veel mogelijk en op internet is er veel informatie te vinden. Maar je hebt niet binnen een dag een warmtepomp."

Woonplezier 

Giljam wilde laten zien dat een jaren 30 woning ook geschikt kan zijn voor een warmtepomp. En dat is gelukt! Niet alleen de energierekening is flink omlaaggegaan met de warmtepomp. Ook het comfort is hoog. Met een warmtepomp haal je de meeste winst als je de temperatuur in je woning constant houdt. Die is daarom altijd prettig.  
Tot slot heeft Giljam nog een goede tip om te zien of jouw cv-ketel te hoog staat ingesteld. "Als je tijdens een koude dag ziet dat er veel waterdamp uit de pijp komt dan staat je cv-ketel te hoog," stelt Giljam. "Dan weet je dat jouw energierekening met een kleine aanpassing omlaag kan." 

Wil je na het lezen van dit interview meer weten over energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met Giljam Val via Slimme Buur. Goed om te weten: heb je een monumentale woning, dan heb je wel een omgevingsvergunning nodig voor je maatregelen kunt doorvoeren.  
Op dit moment organiseert de gemeente samen met het Energieloket Dordrecht een actie met zonnepanelen. De informatiebijeenkomst is op 6 april. En later in het voorjaar komt er een actie met hybride warmtepompen.  


Geboren en getogen Dordtenaar Giljam Val woont met zijn vrouw en twee kinderen in Land van Valk. De buurt is een onderdeel van de wijk Reeland. Zijn jaren 30 woning maakte hij de afgelopen tien jaar helemaal energiezuinig. In de kelder staat een warmtepomp die hij zelf plaatste. Op het dak van het huis liggen zonnepanelen. En in de hal staat een tablet met het energieverbruik en de energie die dit jaar al is opgewekt. Met alle maatregelen wist het gezin hun energierekening te verlagen naar slechts 34 euro per maand.