Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Energiehulp Berkay helpt je met energie besparen, ook in de zomer

Energiehulp Berkay

Berkay is Energiehulp. Hij gaat gratis op huisbezoek bij mensen die zijn hulp kunnen gebruiken. Hier past hij kleine energiebesparende maatregelen toe en geeft hij tips voor het verlagen van de energierekening.


Wat doet een Energiehulp?

Berkay: “Mensen kunnen een gratis afspraak maken met mij of één van mijn collega’s. We komen dan langs en kijken hoe je snel en makkelijk kunt besparen. We monteren tochtstrips als het nodig is en we draaien nieuwe, energiezuinige lampjes in. Maar we geven ook advies. Bijvoorbeeld dat je de gordijnen niet voor de radiator moet hangen. In de zomer geven we tips hoe je je huis ook koel kunt houden.”


Kom je veel ‘energieslurpers’ (apparaten die veel energie verbruiken) tegen?

“Vooral oude lampen. Soms zelfs 80 watt gloeilampen. Die verbruiken wel 90% meer stroom dan de zuinige led-lampen die ik bij me heb. Dat is echt zonde. Wat je ook veel ziet, zijn stekkerblokken vol met opladers die niet gebruikt worden. Dan leg ik uit dat dat best veel stroom kost, zeker over een heel jaar. Ik merk dan dat mensen zich daar niet bewust van zijn. Ze krijgen dan van mij een stekkerdoos met een schakelaar zodat ze alles wat op die stekkerdoos aangesloten zit in één keer uit kunnen schakelen. Ik hoop, door ze die stekkerdoos te geven, dat ze toch gaan besparen. Het is namelijk een hele kleine moeite om de schakelaar om te zetten.”


Wat kunnen mensen zelf doen om van die energieslurpers af te komen?

“Opladers uit het stopcontact halen of een stekkerdoos met schakelaar nemen. Ook kun je oude gloeilampen of halogeenlampen vervangen. En ik adviseer een waterbesparende douchekop te nemen als dat kan. Die heb ik ook bij me. Daarmee spaar je op water en gas. Sommige mensen zijn enorm aan de slag gegaan met besparen en douchen bijvoorbeeld nog maar heel weinig. Met een waterbesparende douchekop kun je gerust een paar keer per week douchen en tegelijk ook zuinig omgaan met gas. Een terrasverwarmer is ook niet fijn voor je energierekening. Deel liever dekentje(s) uit als het ‘s avonds iets kouder wordt. Dat is ook nog eens gezellig.”


Heb je nog tips om het thuis koel te houden tijdens warme dagen?

“Doe overdag de ramen dicht en de gordijnen ook. Zo kan de zon niet naar binnen. In de avond doe je de gordijnen en de ramen weer open en laat je het lekker doorluchten met koelere avondlucht. En gebruik een ventilator. Zelfs als deze de hele dag aan staat, verbruikt hij weinig energie. Als je een tuin hebt; zet er lekker veel groen in. Bomen en planten houden je huis ook koel. Ze nemen warmte op en grote bomen kunnen veel schaduw geven.”


De Energiehulp is er voor iedereen die hulp kan gebruiken bij energie besparen. Maak ook een afspraak met de Energiehulp via www.energiehulp.nl/dordrecht.
Berkay is Energiehulp. Hij gaat gratis op huisbezoek bij mensen die zijn hulp kunnen gebruiken. Hier past hij kleine energiebesparende maatregelen toe en geeft hij tips voor het verlagen van de energierekening.