Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Energieconciërges Chelan en Vincent: 'We kijken samen hoe we het woongenot kunnen verhogen, maar de rekening laag blijft'

Energieconciërges Chelan en Vincent op hun bakfietsen.Sinds januari fietsen energieconciërges Chelan en Vincent met hun bakfietsen door Dordrecht. De bakken van hun fietsen zitten vol met tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen. Chelan en Vincent helpen mensen met een kleine beurs om energie te besparen in hun woning.


Bezoek van een energieconciërge

Het idee is simpel. Een energieconciërge komt gratis bij je op bezoek met tips en energiebesparende materialen. De conciërges voeren ook gelijk energiebesparende maatregelen uit. Vincent legt uit dat hij tijdens een bezoek op zoek gaat naar tocht. "Ik voel bij kieren en deuren of ik kou voel." Komt er tocht door de kieren dan plaatst hij gelijk een tochtstrip. "Dat is fijn voor je woongenot!", zegt Vincent. Ook brengen de energieconciërges tochtbanden aan en vervangen ze gloeilampen door LED-lampen. Soms plaatsen ze een waterbesparende douchekop of brengen ze radiatorfolie aan.


Geld besparen

Misschien lijken de oplossingen logisch, maar Chelan vertelt dat veel mensen dit niet weten. "Ook door kleine dingen aan te passen kun je veel geld besparen." Vincent vult aan: "Ja, de tips die we geven zijn ook belangrijk. Ik was bijvoorbeeld bij iemand op bezoek die zijn elektrische kacheltje weer van zolder had gehaald. Dat lijkt een goed idee nu de gasprijzen zo hoog zijn, maar een elektrische kachel verbruikt veel energie. In gebruik is deze nog veel duurder."


Paniek

De energieconciërges konden op geen beter moment beginnen. Door de hoge energieprijzen kunnen veel gezinnen de hulp van de energieconciërges goed gebruiken. "Mensen zijn in paniek", zegt Vincent. "Wij kunnen die paniek een beetje wegnemen. We merken dat dat mensen er echt veel aan hebben." De conciërges helpen tijdens het huisbezoek direct de energierekening naar beneden te brengen. "Want", zegt Chelan, "wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen." Het leukste vindt ze dat ze tijdens een bezoek echt een switch ziet bij mensen. "Tijdens een bezoek worden bewoners enthousiast om zelf ook aan de slag te gaan."


Sociale huur

Vincent en Chelan zijn de eerste energieconciërges die voor de gemeente en  Drechtse Stromen in Dordrecht aan de slag gaan. Ze begrijpen de problemen van de bewoners waar ze op bezoek gaan goed. Zelf wonen ze allebei in een sociale huurwoning die slecht geïsoleerd was. Deze hebben ze zelf onder handen genomen met energiebesparende materialen. Chelan was net klaar met haar woning toen ze de vacature van energieconciërge voorbij zag komen. "Deze baan is mij op het lijf geschreven," grapt ze. "Ik ben zelf veel met duurzaamheid bezig. Ik houd van klussen en wil graag mensen helpen."


Inwoners voelen zich gezien, gehoord en geholpen

Steeds meer Dordtenaren weten Chelan en Vincent te vinden. "De afgelopen week stroomden de aanvragen binnen", zegt Vincent. De adressen waar de energieconciërges op bezoek gaan ontvangen ze meestal van woningbouwcorporaties, buurtwerk en veel andere maatschappelijke organisaties. Deze organisaties bekijken wie hulp kan gebruiken van een energieconciërge. Aan deze inwoners vragen ze of ze een gesprek willen. Tot nu toe ontvangen de energieconciërges alleen maar positieve berichten. Chelan vertelt dat mensen echt heel blij en dankbaar zijn voor de kleine dingen die ze gratis uitvoeren. "We kijken samen hoe we het woongenot kunnen verhogen, maar de rekening laag blijft. Hierdoor voelen mensen zich echt gezien, gehoord en geholpen."


Energieconciërge of energiecoach

Een bezoek van een energieconciërge is gratis. Organisaties, zoals buurtwerk of woningcorporaties, kunnen je hiervoor benaderen. Maar heb je een minimuminkomen, een hoog energieverbruik en een slecht geïsoleerd huis? Dan kun je ook zelf contact opnemen via wooncomfortbezoek@drechtsestromen.net. Drechtse Stromen heeft ook energiecoaches die Dordtenaren adviseren over energiebesparing. Wil je bijvoorbeeld zelf (kleine of grote) besparende maatregelen in je woning nemen? En weet je niet waar je moet beginnen? Dan is een gesprek met een energiecoach een goed idee.

Sinds januari fietsen energieconciërges Chelan en Vincent met hun bakfietsen door Dordrecht. De bakken van hun fietsen zitten vol met tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen. Chelan en Vincent helpen mensen met een kleine beurs om energie te besparen in hun woning.