Spring naar inhoud
Banner Slim Energie Besparen

Zelf energie opwekken een mooie gedachte

Afbeelding van Diana

Diana en Steven wonen met hun gezin in Reeland, in een groot huis uit 1935. Hun huishouden telt behalve henzelf drie kinderen, een hond en een kat. Een vierde kind heeft het nest pas verlaten. Ze verbruiken dus aardig wat stroom. Zes jaar geleden hoorden ze de enthousiaste verhalen van een buurman die zonnepanelen had laten plaatsen. Toen besloten ze na een simpel rekensommetje: dat gingen zij ook doen. 


Steven: “Het was allemaal nog niet zo gewoon in die tijd. Maar onze buurman was zo enthousiast dat ik eens ben gaan rekenen. Wat verbruiken wij en wat leveren zonnepanelen ons op? Daar kwam uit dat we met de panelen in ons hele verbruik kunnen voorzien. We hebben zelfs onze investering al terugverdiend."

Diana: “We gaan bewust om met energie. Ik let er altijd op dat niets onnodig energie verbruikt. Zelf onze energie opwekken vonden we daarom ook een mooie gedachte.”

Steven: “Ons huis is ook erg geschikt voor zonnepanelen. We hebben een groot dak met een mooie helling en op het zuiden, dus het was logisch om te doen. En ze zijn bijna niet zichtbaar.”


Wat levert het jullie op?

“Vier megawattuur per jaar. Makkelijker gezegd: meer dan genoeg voor onszelf. We gebruiken zelf maar een kwart van wat we opwekken. De rest leveren we terug en dat wordt van onze rekening afgetrokken. Door deze 'salderingsregeling', zoals die heet, is de rekening voor stroom heel laag. Als de zon schijnt, hebben we gewoon gratis stroom, zo simpel is het.”

Hoe gaan jullie om met die gratis stroom?

Steven: “In het begin keken we elke dag op de app om te zien wat we opgewekt hadden. Dat doen we nu niet meer zo vaak, want de stroomopbrengst is vrij stabiel.” Diana: “We wassen als de wasmand vol zit en dat doen we ook vaak gewoon nog ‘s nachts. We zijn overdag eigenlijk weinig thuis. Wat we wel merkten, is dat we ons veel bewuster werden van hoeveel stroom we verbruiken. En hoe. Alles werd minder vanzelfsprekend. Daardoor zijn we er nog beter gaan opletten.”

Het kostenvoordeel is op dit moment de belangrijkste reden voor het hebben van zonnepanelen. Maar over een tijdje verlaagt de salderingsregeling misschien. Steven: “Dan zullen we anders om moeten gaan met de stroom die we opwekken. En we zullen in de toekomst over moeten stappen op een andere manier van verwarmen. Als we dan bijvoorbeeld een hybride warmtepomp willen plaatsen, gaat ons verbruik een stuk hoger worden. Dat zijn dingen waar we nu wel al goed over nadenken.”


Zijn jullie tegen uitdagingen aangelopen bij het kiezen voor zonnepanelen? Of met hoe ze werken?

Beide: “Nee!” Steven: “Wij hebben het getroffen met het bedrijf dat de panelen bij ons geïnstalleerd heeft. Een klein, beginnend bedrijf met mensen die duidelijk waren over wat wel en niet mogelijk was. En ze gaven eerlijk advies. Ik heb ze nooit meer nodig gehad, want in zes jaar tijd is er nog nooit een probleem geweest. Maar als het nodig is kan ik ze nog steeds bellen. En de app die wij zelf gebruiken, hebben zij ook. Ze kunnen dus van een afstand zien of alles goed gaat met onze panelen. De installatie was in twee dagen klaar: het leggen van de panelen en een kleine aanpassing in de meterkast. We hadden nergens last van en alles werkte meteen.”


En onderhoud?

“Eigenlijk moet je de panelen elk jaar schoonmaken,” legt Steven uit. “Maar eerlijk gezegd zijn wij daar niet zo trouw in. Toch hebben we na zes jaar nog steeds dezelfde opbrengst als in het begin. Er is zelfs maar een minimaal verschil te merken tussen de jaren met zonnige en meer bewolkte zomers. Al is juni 2023 wel een absoluut record tot nu toe.”


Zonnepanelenactie

Zonnepanelen leveren het meeste voordeel op als de woning goed is geïsoleerd. Op dit moment organiseert de gemeente samen met het Energieloket Dordrecht een actie met zonnepanelen. Wil je ook jouw eigen energie opwekken? Doe dan mee met de zonnepanelenactie! Inschrijven kan tot en met 6 augustus. Meer informatie en inschrijven.

Diana en Steven wonen met hun gezin in Reeland, in een groot huis uit 1935. Hun huishouden telt behalve henzelf drie kinderen, een hond en een kat. Een vierde kind heeft het nest pas verlaten. Ze verbruiken dus aardig wat stroom. Zes jaar geleden hoorden ze de enthousiaste verhalen van een buurman die zonnepanelen had laten plaatsen. Toen besloten ze na een simpel rekensommetje: dat gingen zij ook doen.